Start     TT     Onze club     Artikels     Foto-gallerij     Enquete     Links

Mijn gedacht

Tegenwoordig voelt iedereen zich geroepen om alles wat er gebeurt toe te schrijven aan de opwarming van de aarde of het befaamde gat in de ozon laag. De kranten lijken tegenwoordig vogelkundige tijdschriften want iedereen blijkt te weten waarom er nu al koolmeesjes geboren worden of hoe het komt dat er als maar minder vogels in onze tuinen te zien zijn. Dat is ook weer de schuld van de opwarming van de aarde en daar zijn wij met zijn allen verantwoordelijk voor. Volgens geleerde mensen trekken de vogeltjes uit onze tuin terug naar het bos omdat er daar nu ook tijdens de winter volop eten te rapen valt.

Maar waarom trekken de bosduiven de tortels de eksters en zelfs de kraaien dan niet terug naar het bos? Doodgewoon omdat ze het tussen de huizen naar hun zin hebben en de kleintjes verjaagt hebben naar het bos. Toen wij jong waren dan zag je sporadisch een ekster in de tuin en tortelduiven die werden gehouden in de voličre, en je moest er nog voor betalen ook om ergens aan een koppeltje te geraken. Misschien is het wel door de overbevolking van deze tafelschuimers dat er geen kleine vogeltjes meer in onze tuinen te zien zijn. Dan is er nog het probleem van de huisvesting voor mussen en aanverwanten. Waar vinden deze nog ankergaten en spleten tussen gevel en dakpan? Dan spreken we nog niet over de hoogstam fruitbomen die in de tijd getooid waren met soms wel meer dan tien mussennesten. De perelaars waren de geliefkoosde bomen van de mussen en deze was bovendien een moeilijke boom om in te klimmen zodat het mussenvolkje daar veilig zat, want een tak van een perelaar was niet te vertrouwen, en ik ben er zeker van dat verschillenden onder ons dit kunnen bevestigen. Ook de spreeuwen krijgen het moeilijk om nog aan een nestplaats te geraken, want net als de mussen was een spleet onder de dakpannen een geliefkoosde woonplaats. Sommigen onder jullie zullen denken dat is maar goed ook dat die kersendieven geen plaats meer vinden, maar wie heeft er nog kersen in zijnen tuin? De hoogstam appelbomen zijn ook verdwenen tot grote spijt van de vinken, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wij kunnen de vogels misschien een beetje helpen door hier en daar een nestkastje op te hangen, maar zo eenvoudig is dit ook weer niet. Je zal maar enkele nestkastjes ophangen en dan gaat die koolmees toch nog in de brievenbus wonen zeker, tot ergernis van de facteur. Wat ik eigenlijk bedoel is dat het feit dat er bijna geen zangvogeltjes meer in onze tuinen te zien zijn, misschien wel voor een deel aan de mens ligt maar dat dit alles te maken heeft met de opwarming van de aarde daar heb ik mijn twijfels over. Men wil ons allemaal opzadelen met een schuldgevoel, en als het even kan ons er nog doen voor betalen ook. Awel dat is “mijn gedacht”.

Jean